Tindakan BERNAS tidak rasional

Oleh Mohd Firdaus Jaafar, Ahli Parlimen Jerai
 
Tindakan Padiberas Nasional Berhad (BERNAS) menutup operasi selama 2 hari ketika cuti perayaan Tahun Baru Cina yang akan menjelang tiba esok amat tidak berpatutan. Tindakan ini akan menyebabkan petani-petani khususnya di negeri Kedah akan mengalami kerugian akibat padi hasil tanaman mereka yang akan rosak kesan daripada tindakan BERNAS ini. Tambahan pula dengan keadaan cuaca yang kerap hujan disebelah petang menambahkan lagi penderitaan akibat hasil tanaman mereka yang yang rosak dan tidak kekal lama.
 
Menurut sumber dalaman mengatakan bahawa BERNAS bertindak untuk tidak menjalankan operasi berikutan cuti yang panjang sempena perayaan kaum Cina itu namun ini akan menjejaskan mata pencarian para petani. Kemana mereka hendak menjual hasil kutipan mereka sedangkan padi tidak boleh disimpan pada jangka waktu yang panjang melainkan dengan bantuan peralatan yang khas yang terdapat di gudang-gudang yang besar seperti yang dimiliki oleh BERNAS.
 
Bagaimana mereka hendak menjual kepada taukeh-taukeh yang berbangsa cina kerana mereka turut menghentikan operasi buat sementara waktu sedangkan taukeh yang berbangsa melayu boleh dikira dengan jari.
 
Tindakan BERNAS ini juga sebenarnya menimbulkan pertanyaan kerana atas dasar apa BERNAS perlukan menghentikan operasi sedangkan bukan semua pekerja mereka berbangsa Cina. Bagaimana BERNAS, satu syarikat multinasional yang bertaraf dunia tidak boleh menyusun operasi dikala cuti umum? Bukankah selama ini BERNAS beroperasi walaupun ketika cuti panjang?
 
BERNAS didesak supaya tidak menghentikan operasi kerana ini jelas akan menginaya para petani kesan daripada tindakan tersebut. Bertindaklah secara rasional bukan semata-mata mementingkan keuntungan semata-mata.
 
Disediakan oleh;
YB Ust.Mohd.Firdaus Jaafar
Ahli Parlimen Jerai*
 
 

Advertisements
This entry was posted in Berita. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s